Kategórie
 
 
 
 
 

Mastné vlasy po jednom dni? Príčiny, riešenia, 3 osvedčené tipy

Mastné vlasy môžu byť poriadnou výzvou, no s trochou znalostí a správnou starostlivosťou môžeme dosiahnuť zdravé a žiarivé vlasy, po ktorých túži snáď každý z nás. Kľúčom k ich kráse je porozumieť potrebám svojich vlasov a venovať im láskyplnú starostlivosť, ktorá vôbec nemusí trvať večnosť. 

V tomto článku vám predstavíme tri základné princípy, ktoré vám efektívne pomôžu dať zbohom vlasom mastiacim sa po jednom dni a premenia ich na vlasy plné krásy a sviežosti, v ktorých sa budete cítiť sebaisto. 

Čo na mastné vlasy po jednom dni

Kde sa tá mastnota vlastne berie?

Kvalita vlasov závisí od celkového zdravia, stavu pokožky a starostlivosti o vlasy a pokožku. Maz je ochranná vrstva, ktorá chráni pokožku a vlasy pred vonkajšími vplyvmi. Vytvára sa v koreňovej časti vlasov, ktorá je obalená vlasovým mieškom, ktorý je pokračovaním našej pokožky. Do nej ústia vývody mazových žliaz, ktorých hlavnou úlohou je premasťovať vlas, ako aj povrch kože. U niekoho pracujú viac, u niekoho menej.

Ak chcete mať lesklé vlasy bez lupín a večnej mastnoty, zaveďte do svojho života tieto 3 jednoduché princípy a vaše vlasy sa vám za to poďakujú. A nielen vlasy! 🙂

Čo na mastné vlasy? Výživa začína v kuchyni

To, že strava vplýva na vlasy, nechty, pokožku aj náladu nám je už všetkým dávno jasné, len nie vždy to berieme vážne. Povieme si čo obmedziť a čo naopak pridať do jedálnička, aby sme eliminovali rýchlo mastiace sa vlasy.

Obmedzte:

  • Priemyselne spracované potraviny
  • Rafinované cukry
  • Nezdravé tuky
  • Veľmi korenisté jedlá
  • Alkohol
  • Fajčenie

Zaraďte potraviny bohaté na:

  • Vitamíny B1, B2, B5 a B6
  • Vitamíny C, D a E
  • Zinok
  • Kremík
  • Železo
  • Kvalitné nenasýtené mastné kyseliny

Dôležité! Pite dostatok čistej filtrovanej vody. Voda pomáha vyvážiť pH v tele a zlepšuje tak aj zdravie pokožky hlavy a vlasov. Každé ráno môžete pridať do svojej rutiny aj elektrolyty, ktoré pomáhajú udržiavať správnu hydratáciu buniek, čo je dôležité pre správnu funkciu celého tela.

Pokračuje to v kúpeľni – správne produkty a starostlivosť sú základ

Vyberte si správny šampón na mastné vlasy

Kvalitný šampón na mastné vlasy by mal obsahovať šetrné zloženie, ktoré zbytočne nedráždi pokožku a pomáha regulovať tvorbu nadbytočného mazu. Ideálne sú šampóny s obsahom tea tree oleja, mentolu, citrónovej trávy či kyseliny salicylovej, ktoré exfoliujú a čistia pokožku, a glycerínu, ktorý hydratuje bez zaťaženia. Tieto zložky efektívne regulujú mastnotu a zároveň sú šetrné k vašim vlasom. Nebojte sa skúšať rôzne produkty a dajte im šancu aspoň jeden či dva mesiace, aby ste videli prvé výsledky.

A čo kondicionér? Je vhodný na rýchlo mastiace sa vlasy?

Kondicionéry na mastné vlasy aplikujte len na dĺžky a konce vlasov, nikdy nie na pokožku hlavy. Šampón vlas otvára, zatiaľ čo kondicionér ho uzatvára, preto ho i napriek mastiacim sa vlasom používajte v primeranom množstve aby bol váš vlas správne ošetrený. Vyberajte ľahké kondicionéry, ktoré vlasy zbytočne nezaťažia. Dôležité je aj dôkladné opláchnutie kondicionéra, aby nezostal na vlasoch a neprispieval k ich rýchlejšiemu masteniu. Ak máte veľmi jemné vlasy, zvážte použitie bezoplachového kondicionéra vo forme spreja.

Osvedčené tipy a triky na starostlivosť o mastné vlasy

Starostlivosť o mastné vlasy môže byť výzvou, ale s týmito tipmi môžete tento problém úspešne zvládnuť:

  • Vlasy umývajte tak často, ako aktuálne potrebujete. Pri správnej starostlivosti sa interval umývania upraví sám. Jemne vmasírujte šampón do pokožky hlavy. Ak nie sú vlasy veľmi znečistené, nechajte šampón len stekať po dĺžkach, aby ste ich zbytočne nevysušovali. Ak ich musíte trieť, robte to opatrne so štipkou lásky. Mastné vlasy umývajte vlažnou vodou a na záver ich opláchnite studenou vodou, aby ste im dodali lesk a uzavreli ich.
  • Fénujte vlasy na nižšom stupni, aby ste zbytočne ,,neprebúdzali” maz teplom. Mokré vlasy češte hrebeňom a suché vlasy kefou s diviačimi štetinami. Nečešte vlasy zbytočne často, len keď je to potrebné.
  • Pravidelne dezinfikujte a čistite kefy a hrebeňe, aby ste odstránili nahromadený maz a nečistoty.
  • Ak nemáte čas na umývanie, suchý šampón môže byť výborným riešením. Jeho úlohou je okamžite absorbovať mastnotu, ale pri častom používaní môže vysušovať pokožku, čo môže viesť k svrbeniu, najmä ak máte sklon k lupinám (mastným či suchým). Aplikujte ho vždy len v blízkosti korienkov, nikdy nie na končeky alebo dĺžky, aby sa vlasy nevysušovali. Pamätajte, že všetkého veľa škodí, preto ho používajte s mierou. Pri pravidelnom používaní suchého šampónu nezabudnite pri umývaní vlasy umývať dvakrát šampónom a vždy zabezpečte dostatočnú hydratáciu pomocou kondicionéra.

Spojme kuchyňu s kúpeľňou: Vyskúšajte tento domáci recept

Tento domáci recept, zvládnete aplikovať za pár minút a postačí vám k tomu jablčný ocot. Jablčný ocot, rokmi overený pomocník, uzatvára kutikulu – vonkajšiu šupinatú vrstvu vlasu, ktorá chráni vlas pred vonkajším poškodením. Z dlhodobého hľadiska dodáva vlasom dokonalý lesk. Využi túto dostupné potravinu vo svoj prospech aj na vlasy..

Výživný oplach na oplachovanie po umytí vlasov: Jablčný ocot nielenže zjemňuje a rozjasňuje vlasy, ale má aj sťahujúce a tonizačné vlastnosti. Výrazne pomáha obnoviť prirodzené kyslé prostredie vlasovej pokožky, ktorej výsledkom je príjemný pocit čistoty pokožky a objemnosti vlasov.

Príprava – zmiešajte tieto ingrediencie:

  • 30 ml jablčného octu (ideálne ekologického)
  • 250 ml čistej vody (najlepšie prevarenej alebo filtrovanej)
  • 3 kvapky esenciálneho oleja podľa vášho výberu (voliteľné)

Aplikácia:

  • Zmes použite po každom umytí vlasov od pokožky po končeky.
  • Opláchnite vlažnou až studenou vodou, podľa potreby. 
  • Zmes je tiež vlažná až studená. 

Pokyny pre rôzne typy vlasov:

  • Mastná pokožka + suché konce alebo dĺžky: Nechajte pôsobiť minimálne 5 minút a viac. Jemne opláchnite vlažnou až studenou vodou. Po oplachu aplikujte kondicionér iba na poškodené časti vlasu, nikdy nie do pokožky a znova opláchnite.
  • Mastná pokožka + mastné vlasy: Najprv aplikujte kondicionér, ktorý dôkladne opláchnite a potom použijete oplach z octu, ktorý už nie je potrebné zmývať. Po usušení ocot nebudete cítiť. 

Vďaka jablčnému octu budú vaše vlasy poddajnejšie, objemnejšie a ich farba bude výraznejšia.

Bonusový tip: 

Ak máte mastné lupiny, použite na pokožku neriedený jablčný ocot (100 – 120 ml) a vmasírujte ho do pokožky. 

Jablká obsahujú kyselinu jablčnú, ktorá má peelingové a zvláčňujúce účinky, čo pomáha odstraňovať lupiny a zároveň pokožku hydratuje. Môžete použiť sprejovú fľašku, alebo striekačku. Aplikujte ho vždy po dôkladnom umytí, pri ktorom použijete šampón a kondicionér na mastné vlasy. Opakujte tento proces po každom umytí a po niekoľkých aplikáciách by ste mali zaznamenať výsledky. Ak lupiny úplne zmiznú, pokračujte v používaní podľa receptu vyššie.

Mastné vlasy môžu byť skutočne nepríjemným problémom, no s týmito základnými a praktickými radami sa môžete s týmto problémom úspešne popasovať a cítiť sa sebavedomo.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia